Cartier Must de Cartier este prima aroma care a descatusat conventionalul in lumea parfumeriilor, asa cum o spune si descrierea de pe site-ul oficial al brandului. Ajuns pe piata in anul 1981 drept un parfum feminin, oriental si vanilic, Must de Cartier a fost dezvoltat pentru a sustine cu eleganta sa colectia de accesorii si bijuterii a brandului care poarta acelasi nume.
Lucrand cu pasiune, parfumierul Jean Jacques Diener a reusit sa creeze o esenta clasica, care aminteste de un alt exemplar ce elogiaza plaiurile orientului – Calvin Klein Obsession For Her. Ambele fac parte din perioada de aur a produselor de parfumerie, desi se poate afirma cu certitudine faptul ca Must de Cartier isi insuseste o gama mai vasta de ingrediente.
CARTIER MUST DE CARTIER ARE UN PRET SPECIAL IN MAGAZINELE:
23 de ingrediente pretioase compun piramida esentei clasice, doar primul etaj fiind adjudecat de grandoarea celor opt ingrediente din registrul fructat, citric, aldehidic, floral sau lemnos. Aici, aldehidele ridica usor cortina citrica a esentei, fiind acompaniate de sclipirile de ananas, portocala amaruie, bergamota si lamaie. Dulceata ananasului este sporita de prezenta acordului de piersica, insa totul se echilibreaza in momentul in care sunt invitate in scena acordurile de galbanum si lemn de trandafir brazilian.
Inima este dominata de notele florale, buchetul fiind incapsulat la margini intr-o mantie de piele imbibata in mosc si strans la baza cu panglici de vetiver. Garoafa, narcisa, orhideea voluptoasa, radacina de iris, iasomia, floarea de portocal, trandafirul si ylang ylang-ul sunt bulbii care se deschid in mijlocul esentei Must de Cartier, trecerea spre dry down-ul oriental fiind sugerata de acordurile de piele si mosc. In ultimul etaj gasim note patrunzatoare si pretioase, asa cum sunt boabele de Tonka, vanilia, santalul, vetiverul si uleiul de zibeta.
Inca de la bun inceput, Must de Cartier aduce note revitalizante de mandarine verzi, aldehide, galbanum, lamaie, bergamota, piersica si lemn de trandafir, acorduri dintre care se evidentiaza nota pregnanta de galbanum, ce ofera un temperament herbal esentei. Dupa circa 15 – 20 de minute, ea este inlocuita cu o inima florala senzuala, urmand ca in final sa isi gaseasca ecoul intr-o baza calda, desavarsita cu note lemnoase si orientale.
Povestea parfumului este una interesanta. Cand directorii de creatie ai brandului Cartier s-au gandit sa aduca pe piata aceasta mireasma ce elogiaza colectia de bijuterii cu acelasi nume, ei s-au gandit deopotriva la un parfum proaspat pentru timpul zilei, dar si la o compozitie care sa posede seductivitatea nobila a unui elixir de seara. De aici si ultimele acorduri ale esentei, in special extractul de civeta.
Dintre toti parfumierii casei Givaudan, ei au fost captivati de viziunea lui Jean Jacques Diener, care a decis sa aduca doua esente contrastante in acelasi recipient. Diener a spus ca a fost inspirat de baza animalica a parfumului Guerlain Shalimar, insa a dorit sa schimbe tonalitatea verde impusa de acordul de bergamota printr-o infuzie de galbanum. Pentru notele de varf, el si-a gasit inspiratia in esenta sport Aliage.
Pentru ca dorinta de a inova a fost una covarsitoare, parfumierul casei Givaudan a mizat pe o doza mai mare de zibeta, pentru a impune parfumului Must de Cartier un temperament mult mai animalic decat cel al lui Shalimar. Conform specialistilor, contrastul dintre rece si cald de la care porneste constructia parfumului Must de Cartier a devenit sursa inepuizabila de inspiratie pentru multe alte esente contemporane: Christian Dior Dune sau Laura Biagiotti Roma.
Potrivit lui Michael Edwards, prima apa de toaleta comercializata sub acest nume nu a fost cea construita de Diener, ea fiind scoasa din uz in anul 1993 si inlocuita cu actuala apa de parfum.
- La fel ca Obsession, Must de Cartier este format dintr-o paleta vasta de ingrediente, care ofera un rezultat final spectaculos si polivalent
- Editia vintage este de colectie, din cauza concentratiei izbitoare pe care o confera extractul de civeta
- Actualmente, reformularile impuse de IFRA nu mai sustin personalitatea unica a esentei
Concluzie: Casatoria neobisnuita dintre acordurile proaspete cu baza florientala, care include deopotriva vanilie, iasomie si chihlimbar, este exemplar infatisata in parfumul Must de Cartier. Ca o trufa de ciocolata cu o umplutura neutra, parfumul imbina acorduri luxoase si gurmande cu note herbale care energizeaza simturile purtatoarei. Destinat iubitorilor de contraste, Must de Cartier complimenteaza firile indraznete, care in mod irational combina uleiul pretios de zibeta cu pulpa de ananas si lichiorul unei piersici suculente.
Flaconul care detine parfumul Must de Cartier este inspirat din designul unei brichete din aur, fiind fabricat din sticla transparenta si dezvaluind o culoare care aminteste de vinul alb de calitate. Extractul de zibeta ofera volum parfumului, astfel incat el sa nu fie doar un alt elixir floral, ci o declaratie a perioadei in care a ajuns pe rafturile parfumeriilor de lux.

Iulia
Pasionata de parfumuri, moda si sport, incerc sa exprim in fiecare zi o opinie matura, corelata si obiectiva despre parfumurile pe care le regasiti in magazinele de specialitate. Scriu review-uri, discut si schimb pareri cu oaspetii Info Parfum si incerc sa va ajut sa luati deciziile potrivite atunci cand intentionati sa achizitionati parfumul potrivit la cel mai bun pret.
Este specific femeii anilor 80: extravagant, pretios si foarte galant. Este ca o bomba de putere, oferita de aldehide si de vetiver; ingrediente pline de intensitate, care sunt o adevarata piesa de rezistenta, pline de prezenta si de rezistenta.
Pe pielea mea, se simte ca o compozitie destul de greoaie de galbanum, acorduri lemnoase si aldehide. Trebuie sa precizez ca se transforma in ceva ce seamana foarte mult cu vetiverul si cu lemnul de santal. Baza mi se pare ca are o placere aparte, in care pot sa identific notele usoare de iasomie si ananas.
Stabilizarea se aseamana mai mult cu consistenta ambrei. Este un amestec destul de placut si chiar imi place sa il port. Se remarca prin longevitate, care mie mi se pare incredibila pentru ca, pana si dupa ce fac dus, tot continua sa miroasa.