Sofisticat, elegant si cremos, parfumul Givenchy Organza este o capodopera in materie de compozitie, cu o complexitate echilibrata. In sens metaforic, esenta este o doamna. Nu o matroana, ci o femeie in cei mai frumosi ani ai sai. O senzualitate coapta, matura, evocata de un miros asemanator cu cel pe care il simtim la prepararea cafelei.
Doar ca, de aceasta data, cafeaua este facuta din petale magice, mirodenii si paduri. Pentru ca fantezia aromatica sa fie completa, compozitia este complicata de o nota neobisnuita de nucsoara.
GIVENCHY ORGANZA ARE UN PRET SPECIAL IN MAGAZINELE:
In orice parfum,gardenia este o floare dificil de evocat. Tocmai din aceasta cauza, gardenia pura, frumoasa si buna este cu adevarat rara in industrie. In schimb, gardenia din parfumul Organza este fabuloasa si apare de multe ori, in toate cele trei etape ale parfumului. Nu este o gardenie prea dulce si apasatoare, ci o floare profunda si bogata. O gardenie ale carei contururi de fildes sunt sesizabile inca de la prima pulverizare in aer, o gardenie scufundata intr-un bol de apa. Nicidecum o gardenie nocturna, ce evolueaza sub lumina lunii. O gardenie subtila, oarecum temperata, care se joaca gingas cu petalele zburdalnice de iasomie.
Cele doua flori albe sunt unite printr-o punte construita din tuberoza si nucsoara. Nucsoara care evolueaza in compozitia parfumului Organza seamana cu rivala din Chanel Coco Noir, nu cu mirosul care ne inconjoara in preajma sarbatorilor de iarna. Mirosul sau aminteste de vechile plantatii de nuscoara din Trinadad. O nucsoara de pamant fermecatoare, lemnoasa, fara dulceata proprie. Ea fuzioneaza cu mirosul de caprifoi si tuberoza pentru a alimenta bogatia, caldura, profunzimea si temperamentul picant al coronitei de flori. Puful uscat este, de asemenea, glorios. Compus din cedru, vanilie si chihlimbar bine echilibrat, background-ul este combinat cu un miros lemnos, fumuriu, care intervine lent in metamorfoza parfumului. Cel mai probabil, amprenta apartine lemnului de guaiac.
Parfumul Organza a fost creat in anul 1996 de catre Sophie Labbe, un nas inca necunoscut la acea vreme, desi deja isi pusese semnatura pe o creatie marca Escada. Pana la aceasta capodopera, numele sau era unul prea putin cunoscut, poate doar de catre pasionati. Totusi, de-a lungul timpului Sophie Labbe a creat o multime de alte parfumuri, nume importante fiind Bvlgari Jasmin Noir, Guerlain Eau de Cologne 68, 10:10 in Sicily de la Kenzo, Laura Biagiotti Emotion si Calvin Klein Beauty.
Cel mai relevant parfum al sau ramane Organza, un hit de buna credinta al industriei care inca este in productie. Bineinteles, un astfel de parfum trebuia sa primeasca si un flanker pe masura valorii sale, numit Organza Indecence. O esenta completa, dar cu totul diferita de floralul, opulentul si cremosul Organza. Indecence este mai tamaios, lemnos, uscat si auster. Dar, de asemenea, el este un parfum de inalta calitate.
Care sunt ingredientele ce alcatuiesc piramida olfactiva a parfumului Organza? In incipit exista note de bergamota, floare de portocal africana, gardenie, nucsoara si accente verzi. In mijloc, registrul devine unul predominant floral, realizat din caprifoi, iasomie, iris, bujor si tuberoza. Iar finalul, apoteotic de altfel, este un omagiu oriental – lemnos. In al sau parcurs se pot identifica facil acorduri precum chihlimbarul, cedrul, lemnul de guaiac si vanilia.
Trei aspecte emerg la prima pulverizare. In primul rand, baza parfumului este deosebit de puternica si eleganta. Un adevarat centru de putere, trio-ul existent aici reuseste sa devina unul de referinta pentru aceasta etapa de dezvoltare. Chihlimbarul se mentine sus pe piele, oferind un sentiment de implinire purtatoarei. Vanilia, pe de alta parte, are rolul de a completa cu a sa dulceata florile din inima. Guaiacul emana stabilitate si forta, Organza de la Givenchy fiind una dintre putinele esente care omagiaza acest acord predominant masculin.
In partea de sus se simte un acord efervescvent, usor exotic, de floare de portocal africana amestecata cu o baie de gardenie. In mijloc, caprifoiul dulce se impleteste cu tuberoza puternica, cu irisul minunat, bujorul aromatic si cu iasomia piperata. Acestea sunt unele dintre cele mai impunatoare flori folosite in constructia parfumurilor. De obicei, doar una sau doua sunt folosite in aceeasi compozitie. Nu este valabila aceeasi regula in Organza, caci aici toate sunt prezente. Cu toate acestea, ele convietuiesc exemplar impreuna, ceea ce ofera in egala masura un temperament atipic parfumului, dar si creatoarei din spatele sau.
Sophie Labbe reuseste sa linisteasca luptele florale cu ajutorul tonalitatilor proaspete si spumante de bergamota si note verzi. Tot ca un contrast pentru ingredientele verzi sunt introduse si notele condimentate.
- O piramida olfactiva rotunjita, perfect echilibrata
- Pretul este unul promitator pentru o capodopera a brandului Givenchy
- O oda a gardeniei, indulcita cu reflexii de vanilie si nucsoara
- Mijlocul poate fi prea puternic pentru femeile care nu sunt atrase de esentele florale pure
Concluzie: Combo-ul inflorit ar fi mult prea greu daca l-am lasa sa se dezvolte in stare absoluta, chiar si acordurile lemnoase reusind mult prea putin sa tempereze sentimentul de apasare aromatica pe care il emana mijlocul parfumului Organza. Aici intervine rolul magistral al nucsoarei, care ofera petalelor un luciu mai rafinat si mai profund. Cu o arma secreta, Labbe diminueaza dulceata puternica a cvartetului gardenie – tuberoza – bujor si caprifoi. Aceasta este nota lemnoasa, usor amaruie de nuc. Ea transforma parfumul Organza dintr-un manifest floral agresiv intr-o capodopera exceptionala, creand contraste interioare foarte interesante, dar si tranzitii magice intre top, mijloc si baza. Nucul, de exemplu, functioneaza sublim cu nucsoara din incipit si cu lemnul din baza. Cantitatea potrivita de acorduri lemnoase ofera compozitiei o energie termica aparte, transformand-o intr-o prezenta sofisticata. Vanilia este acolo, insa nu la fel de proeminenta precum afirma anumite persoane.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Organza este parfumul care demonstreaza esentelor VFF ( vanilate, fructate si florale) ce inseamna echilibrul. O multime de esente contemporane au in constructia lor ingrediente fructat – florale plantate pe un camp de vanilie, insa nu poseda acel contrapunct demn de a echilibra lucrurile. Fara tensiune, contraste si mici artificii olfactive, parfumurile din aceasta categorie raman statice si terne. Nu este cazul parfumului Organza, a carei dulceata este tinuta in frau de bergamota, nucsoara, cedru, lemn de guaiac si nuc.
Iulia
Pasionata de parfumuri, moda si sport, incerc sa exprim in fiecare zi o opinie matura, corelata si obiectiva despre parfumurile pe care le regasiti in magazinele de specialitate. Scriu review-uri, discut si schimb pareri cu oaspetii Info Parfum si incerc sa va ajut sa luati deciziile potrivite atunci cand intentionati sa achizitionati parfumul potrivit la cel mai bun pret.
ori eu m-am schimbat, ori Organza si-a schimbat compozitia; NU mai seamana cu Organza de odinioara, eu simt fiecare nota insotita de o tenta de artificial, asa ca nu -mi mai place
Pentru inceput, trebuie sa va spun ca imi place foarte mult recipientul. Inspira atata feminitate si respect, incat cred ca daca ar fi trebuie sa cumpar un parfum fara sa il miros, l-as fi ales pe acesta.
Numai pentru sticluta. In viziunea mea, ea intruchipeaza silueta unei femei independente si elegante, iar capacul ma duce cu gandul la o palarie in stilul anilor 50. Acesta este si motivul pentru care, atunci cand prietenele mele au venit in vizita la mine, m-au intrebat daca il pot testa.
In ceea e priveste mirosul, este floral, insa nu ofesiv. Este un miros cuminte si asezat, numai bun de purtat la birou. Infatiseaza imaginea unei femei linistite, misterioase, careia nu ii place sa iasa in evidenta, dar este eleganta si rafinata.
Am putut simti si cateva note picante, care mi-au atras atentia in mod special. Mi se pare ca e genul de parfum care nu dezvaluie de la inceput adevarata putere. Se deschide treptat si te face sa te indragostesti iremediabil.
Eu am cumparat varianta apa de toaleta si nu persista atat de mult pe cat mi-as dori. Daca sunt plecata toata ziua, trebuie sa port mereu parfumul cu mine si sa ma dau cu el din nou pe la jumatatea zilei.
Daca ar trebui sa fac o medie, as spune ca persista in jur de 6 ore. Nu e rau, dar nici extraordinar. Adica, din punctul meu de vedere se putea si mai bine. Mai ales ca eu am asteptari foarte mari de la brandul Givenchy.
Organza se deschide ca un monstru o proiectie imensa, fiind si foarte ascutit din pricina tuturor acelor condimente. O mare parte din parfum este reprezentata de o vibratie de scortisoara, dar pielea mea de obicei reuseste sa amplifice intensitatea acestei note. Este putin cam dur mirosul pentru o perioada scurta de timp, dar se calmeaza treptat.
Imi imaginez un client al parfumului care in prima zi ar fi revoltat, in a doua zi ar incepe sa aiba indoieli, pe cand in a 3-a deja ar incepe sa ia in considerare termenii de prietenie. Este mai mult decat minunat, atata timp cat astepti suficient cat sa aiba un efect pozitiv.
Florile sunt foarte schimbatoare pe pielea mea, uneori apar, alteori nu sunt deloc vizibile(mai des sunt invizibile). Totusi, atunci cand apar, compozitia lui Organza se solidifica foarte bine. Gardenia este magnific amestecata cu condimentele.
La fel ca in cazul florilor, si condimentele au momente cand nu se simt, iar aroma de gardenie ramane in aer. Fara prezenta acelor flori albe este doar un parfum cu chilhimbar, vanilie, cald si condimentat. Cred ca nu e prima oara cand auziti de aceasta compozitie intr-un parfum. Dureaza cam 8 ore.. nici nu voiam mai mult de atat.
Am primit o mostra din acest parfum si eram curioasa cum miroase pentru ca citisem niste recenzii in care scria ca este o combinatie intre nuante florale si picante.
Desi in primele 5 minute nu reusesti sa iti dai seama de miros, dupa ce se aseaza putin pe piele miroase chiar placut. L-as incadra in categoria parfumurilor florale pentru ca simt gardenia acolo si florile de portocal.
Are un miros subtil asa si foarte galant. De asemenea, poti identifica foarte usor si vanilia. As vrea sa il descriu ca fiind o pralina alba, insa daca spun asta ati putea crede ca este un parfum gurmand si nu este asa.
Cand imi miros bratul, ma face sa ma duc putin cu gandul la iarna, la mirosul vacantelor.
Pe piele persista in jur de doua ore, insa pe haine rezista mult mai multi.