Continuand tema gradinilor Hermes, inceputa in anul 2003 cu parfumul Un Jardin En Mediteranee, noua aroma evoca mirosul ingredientelor ce au descatusat viziunea parfumierului Jean Claude Ellena asupra Egiptului.
Calatoria in aceasta tara africana este denumita sugestiv Un Jardin Sur Le Nil si incepe cu efervescenta unui cvartet de fructe si legume. Astfel, apelativul unisex se resimte prin intermediul celor doua note vegetale de top – morcovul si frunza cruda a unei rosii tinere. Cele doua note organice se estompeaza dupa cateva clipe de apogeu sub fructuozitatea impetuoasa a pulpei de grapefruit alb si mango auriu.
HERMES UN JARDIN SUR LE NIL ARE UN PRET SPECIAL IN MAGAZINELE:
Mijlocul isi continua calatoria in registrul citric cu ajutorul sucului intepator de portocala, care umezeste petalele unei flori albe de lotus si structura terna a firului de papura. Impresia floral – acvatica persista mai departe de prima atingere a lotusului, fiind accentuata de alte doua flori usoare, insa voluptoase si delicate pe pielea purtatoarei.
Zambila lila si bujorul rozaliu deseneaza conturul feminin al androginului parfum Hermes Un Jardin Sur Le Nil, in timp ce finalul se pregateste sa inchida in centrul sau cinci ingrediente predominant masculine. Mirosul dulceag si balsamic al absolutului de labdanum topeste racoarea petalelor de iris, oferindu-le un gram de cremozitate.
Mai apoi, petalele pale ale irisului sunt atinse de mangaierile moscate si tamaioase, care persista in etapa de uscare. Un ultim ingredient care are rolul de a usca peisajul floral – acvatic impus de primele doua etape ale parfumului Un Jardin Sur Le Nil este praful de scortisoara, infatisat intr-o ipostaza neutra, nici prea dulce, dar nici prea aspru sau rugos cu pielea fina a femeii moderne.
Explozia de grapefruit alb inconjoara pulpa suculenta a unui mango tanar, care poseda un dram din dulceata translucida a florilor de lotus. In timp ce acordurile initiale nu fac altceva decat sa-si introduca purtatorul intr-o gradina virgina, rasinile balsamice si atingerile moscate ale finalului se intrepatrund printre petalele pastelate ale buchetului median, denaturand puritatea si inocenta unui parfum fructat – acvatic. Reusind sa estompeze previzibilitatea din Un Jardin Sur Le Nil, acordurile de labdanum, tamaie si papura evidentiaza si latura usor masculina a esentei, care a determinat comercializarea sa sub forma unei ape de toaleta unisex.
Rolul parfumului Hermes este acela de a estompa granitele si diviziunile dintre feminin si masculin, fara a pica in mirajul unei creatii conventinale, asa cum este CK2. Un Jardin Sur Le Nil este, fara doar poate, un exemplar ce se incadreaza in categoria acelor parfumuri de vara fructat – florale, insa care nu poseda nimic din siropul ametitor de dulce si liniaritatea esentelor contemporane ce alcatuiesc aceasta clasa de arome. Structura sa este o schimbare binevenita in lumea parfumurilor floral – fructate moderne, care tind sa isi piarda farmecul dupa un sfert de ceas.
Astringenta si suculenta amestecului provin din acordurile de mango verde si grapefruit, iluzia florala acvatica fiind indusa de petalele transparente de lotus, zambila si bujor, in timp ce organicul se impune prin notele de papura, paltin si tamaie. Dorindu-si sa recreeze mirosul efemer al unui mango verde, maestrul si artistul parfumier Jean Claude Ellena adauga o suita de materiale alternative prin care reusesc sa pastreze vie curiozitatea purtatorului pe intreg parcursul proiectiei.
- Nu isi invaluie purtatorul cu acel clasic miros ozonic, atat de prezent in creatiile acvatice
- Persistenta depaseste asteptarile impuse de o apa de toaleta, respectand traditia casei Hermes
- Desi mirosul ingredientelor vegetale este unul cat se poate de natural, el a fost recreat prin imbinarea numeroaselor acorduri artificiale
Concluzie: Pentru ca nu poseda nimic din alura artificiala a unui miros creat in laborator si pentru ca evoca unul dintre cele mai delicioase fructe, parfumul Hermes Un Jardin Sur Le Nil ramane un clasic al ariei floral – fructate. Astringenta si suculenta pulpei verde de mango nu se calmeaza la o baza naturala liniara, sculptata cu tonuri de paciuli si galbanum, ci se usuca pe sursurul decadent al acordului unic de papura, suficient pentru a pune in valoare si calitatea sa florala. Sentimentul atemporal al unei calatorii pe Nil este sugerat prin intermediul omagiului floral de lotus, finalul apartinand apusului de tamaie si mosc. Fara a fi un miros prea acvatic, Un Jardin Sur Le Nil schiteaza frumos peisajul Egiptului printr-un sentiment apos, usor floral si fructat.
Un Jardin Sur Le Nil isi expune neutralitatea inca de la prima interactiune cu aerul. Notele intense de mango imprumuta elixirului un voalat aer fructat, amintind de creatia brandului de lux Diptique – Oyedo. Dupa ce notele citrice devin pale, mijlocul floral isi expune dansul prin apa, vedetele acestei ipostaze fiind petalele de lotus, zambila si bujor. Pe o baza lemnos – moscata se astern ultimele flori de lotus, obosite dupa o indelungata calatorie pe Nil.

Iulia
Pasionata de parfumuri, moda si sport, incerc sa exprim in fiecare zi o opinie matura, corelata si obiectiva despre parfumurile pe care le regasiti in magazinele de specialitate. Scriu review-uri, discut si schimb pareri cu oaspetii Info Parfum si incerc sa va ajut sa luati deciziile potrivite atunci cand intentionati sa achizitionati parfumul potrivit la cel mai bun pret.
offff, credeam ca dau peste cine stie ce când am vazut acest parfum dar mi s-a parut lipsit de personalitate, lipsit de orice in afara unui miros amarui, artificial, parca infoliat in plastic ….