Exemplul arhetipal al unui acord neted si frumos de iasomie, care poate fi purtat intr-o maniera clasica, fara a evoca tendinte intunecate precum o face modernul Thierry Mugler Alien. Parfumul Jean Patou Joy este o pictograma in lumea parfumeriei de lux, in mare parte datorita campaniei publicitare de care s-a bucurat in anul 1930, cand Elsa Maxwell i-a atribuit statutul de cel mai costisitor elixir din lume. Acest lucru era adevarat datorita standardelor inalte pe care le ridica din perspectiva materiilor prime folosite in realizarea lui.
Potrivit firului istoric, Jean Patou a mers cu mai multe nume importante ale parfumeriei la geniul lui Almeras pentru a gasi o noua formula demna de o esenta de nisa. Insa nimic nu le-a atras atentia. Exasperat, parfumierul le-a aratat ca o ultima speranta o fuziune costisitoare a celor mai nobile flori, iar cei prezenti au fost captivati de amestec. Astfel, Joy s-a alaturat patrimoniului olfactiv Jean Patou in anul 1926.
JEAN PATOU JOY ARE UN PRET SPECIAL IN MAGAZINELE:
O uncie de Joy presupune 10.600 de flori de iasomie si 28.000 de trandafiri pentru a capata mirosul ce l-a consacrat. Totusi, amestecul celor doua specii florale nu ar fi la fel de impresionant daca el nu ar include in miezul sau venerabila specie Jasminum Grandiflorum, gasita doar in regiunea Grasse din Sudul Frantei. Adaugand petalele tandre ale bulbilor gloriosi de Rosa Damascena – trandafirul bulgaresc si de Rosa Centifolia – trandafirul de mai din Grasse, parfumul Joy devine un autentic elixir floral. Pentru a-i completa piramida olfactiva, Henri Almeras a mizat pe tuberoza si ylang ylang in incipit, iar in final pe lemn de santal si mosc.
Exista o diferenta de accent intre cele doua versiuni lansate de-a lungul anilor. Apa de toaleta este o intonatie a acordului pronuntat de iasomie, care se proiecteaza precum o arie solo in mijlocul unei opere Mozart pline de viata. Apa de parfum, pe de alta parte, este mult mai pudrata si moale, in inima sa fiind mult mai evidente amprentele cremoase ale petalelor de ylang – ylang. Parfumul capata si o alura animalica datorita acordurilor de zibeta, insa ramane aproape de corp, oferindu-i purtatoarei o alura eleganta si aristocratica. Exemplarele de epoca sunt cele mai calitative, cu amprentele negre pe sticla, in timp ce recipientele dreptunghiulare cu marginile de aur sunt versiunile mai noi, cu o concentratie mai slaba.
Calm, frumos si luxuriant, parfumul abunda intr-o inima suculenta de trandafir si iasomie, in timp ce baza se infatiseaza cu a sa prezenta picanta si animalica. Joy trece uimitor de la statutul de explozie florala la un amestec mult mai intunecat, schitat cu tonuri de zibeta si mosc animalic. Desi nu este la fel de spectaculoasa ca desavarsirea florala a incipitului si a mijlocului, baza se revarsa in straturi cremoase de mosc, santal si zibeta, rasfatand pielea purtatoarei. In plus, ultima etapa aduce un plus de caldura intr-un amestec care prin a sa luminozitate reusea sa isi ridice purtatoarea pe culmile inalte ale visarii. Astfel, ea ne aduce cu picioarele pe pamant, imbracandu-ne intr-o haina calduroasa si pufoasa.
Joy propune un imn grandios al florilor scumpe, dintre care se individualizeaza concentratiile opulente de iasomie si trandafir. Fiind creat de un maestru deosebit de priceput – Henri Almeras – parfumul isi pastreaza caracterul roial pe parcursul intregului traseu olfactiv, construind in jurul purtatoarei o ghirlanda de caprifoi, ylang ylang si tuberoza, ancorata intr-o baza usoara de santal care reuseste sa echilibreze extravaganta florala. Astfel, mirosul translucid al apei de toaleta Joy este completat cu o apa de parfum mult mai opulenta, ambele potrivindu-se unei doamne elevate.
- Mirosul iasomiei este magic, ca un solo sustinut de o soprana intr-un decor de opera
- Mirosul de trandafir este subtil, insa la fel de nobil
- Acest amestec are abilitatea de a calma orice personalitate razvratita
Concluzie: Concluzie: Potrivit descrierii oficiale, notele de top ale esentei Joy sunt feliile de piersica amestecate cu frunzele verzi, proaspat strivite. In mijloc apar trandafirul de mai, trandafirul bulgaresc, iasomia, ylang – ylang-ul si tuberoza, pentru ca baza sa inunde pielea cu note de mosc si lemn de santal. In apa de parfum si apa de toaleta, notele se desfasoara intr-o maniera contradictorie. Astfel, versiunea Eau de Toilette se deschide cu un ton acidulat de neroli, pentru ca apoi sa exploreze buchetul amplu de trandafir si iasomie. Luminoasa si vesela, ea ramane aproape de piele, capatand o proiectie liniara. In schimb, apa de parfum primeste in etapa de uscare extractul pretios de zibeta, care ii ofera o consistenta mai cremoasa si un siaj mult mai impunator.
Daca va aflati in cautarea unui parfum a carui chintesenta florala este iasomia pura si nobila, atunci nu trebuie sa cautati mai departe de Jean Patou Joy. Introdus in anul 1930, parfumul este recunoscut pentru calitatea ingredientelor sale, fiind considerat pentru o perioada indelungata cel mai scump elixir disponibil pe piata. Desi calitatea ingredientelor nu mai este atat de elocventa in zilele noastre, amestecul ingradit in sticluta pretioasa a casei Patou isi pastreaza statutul de al doilea cel mai bine vandut parfum din lume, dupa Chanel No. 5. Rivalizand cu oricare alt parfum de iasomie disponibil in lumea olfactiva, acesta a fost atent artizanat pentru a evoca imaginile petrecerilor regale din cadrul anilor 20'.
Iulia
Pasionata de parfumuri, moda si sport, incerc sa exprim in fiecare zi o opinie matura, corelata si obiectiva despre parfumurile pe care le regasiti in magazinele de specialitate. Scriu review-uri, discut si schimb pareri cu oaspetii Info Parfum si incerc sa va ajut sa luati deciziile potrivite atunci cand intentionati sa achizitionati parfumul potrivit la cel mai bun pret.
Mi-am dorit demult acest parfum asa ca am indraznit si l-am cumparat. Nu m-a dezamagit inca de la prima utiizare. Dupa patru ore, devine un parfum minunat si coplex in care iasomia este punctul cheie, combinat cu un miros intunecat, misterios. Una dintre notele originale care mi-a starnit intereul pentru acest parfum a fost aldehida, care de cele mai multe ori mi se parea ca seamana cu mirosul de cauciuc. Imi place esenta acestui parfum vintage, care este misterios si in acelasi timp ofera o senzatie placuta atunci cand il folosesc.
Pentru cei care nu stiu, varianta EDP Joy se apropie foarte mult de structura de ingrediente a piramidei Eau de Joy. Este un exemplar foarte proeminent, animalic, ca o esenta de mosc intr-o baza foarte accentuata.
Are un miros foarte vintage, identic cu varianta EDP. O esenta plina de note de iasomie creeaza un parfum irezistibil, imbracat intr-o forma de aldehide si note de trandafir, care contureaza un miros foarte placut.
Nu sunt fan al parfumeriei in care se remarca esentele de trandafir, insa acest exemplar ese perfect. Are o esenta prezenta, insa intr-o maniera buna, ce pune bazele unui miros echilibrat.
Joy miroase mai degraba ca un parfum rafinat, plin de note dominante, insa intr-o maniera foarte clasica, ce, din punctul meu de vedere, aduce foarte mult cu exemplarul No. 5.
Joy a devenit astfel parfumul meu semnatura, pe care nu am cum sa nu il port in orice context.